Дарителска кампания за децата с онкохематологични заболявания

Няма по-страшно от това светлината в очите на невинно създание да гасне, а усещането за безизходица и безпомощност да задушават дните и нощите…

Влязох тиха в УМБАЛ Царица Йоанна – ИСУЛ. Тиха и неподготвена от срещата ми с миниатюрните ръчици, привързани към пълни с лекарства системи. Ежедневна борба за живот, изпълнена с болка и въпросителни, страхове и надежди, помислих си преди сълзите да наводнят лицето ми. В една от стаите, сякаш бебешки плач спря въздуха и времето. „Давам й лекарството, за това плаче“, обясни майката. Извиних й се за проявата на слабост. Вместо тя да намери спокойствие и утеха у мен, аз я потърсих у нея.

Коридора бе достатъчно самотен, за да приюти страховете ми; спомените ми от последното посещение в ИСУЛ когато баща ми почина и трябваше да организирам погребението му; вината, че предишния ден се карах на моите деца, вместо да съм благодарна, че са здрави. „Резултатите от рентгена са добри!“, съобщи лекар на друга майка, а косичката на момченцето й бавно, срамежливо, но силно и завинаги бе започнала да се възстановява след химията. „Сякаш върлува някакъв злокачествен вирус“, отговори й тя, „толкова много деца се разболяват всеки ден.“

Така стая след стая, навлязох в мини обществото на Клиниката по детска клинична хематология и онкология. Някои деца играеха на доктори, други се гушеха, притихнали в най-топлата прегръдка. Майките разговаряха на висок стил – по неволя с терминология, която никога не искам да опознавам, но с усмивка, с добронамереност, с надежда. Обещах им снимки, обещах им работеща кампания, която да съдейства за по-добра грижа, за по-добри условия за лечение и оздравяване. На излизане от отделението нямах повече сълзи. Имах вярата и знанието, че всяка капчица добро намерение отприщва вълна от добрини.

Дарителската кампания се осъществява от Асоциацията на директорите за връзки с инвеститорите в България и ще бъде представена на 9 декември т.г., на годишните IR награди, отличаващи най-добрите директори за връзки с инвеститорите на български публични компании. Събитието ще подкрепи кампания за закупуване на централни венозни катетри за продължителни вливания и терапии на деца от Клиниката по детска клинична хематология и онкология към УМБАЛ Царица Йоанна – ИСУЛ.

Видеото на кампанията можете да разгледате и споделите от YouTube. По ваша преценка, можете да споделите и тази публикация.

А треперещите ми ръце заснеха моменти, които нямат нужда от повече думи…
dsc_5181

dsc_5182

dsc_5184

dsc_5178

4

5

dsc_5083

dsc_5087

dsc_5090

dsc_5085

10

dsc_5092

dsc_5094

dsc_5102

dsc_5108

dsc_5112

dsc_5117

dsc_5123

dsc_5139

dsc_5141

dsc_5146-3

11

dsc_5174

С този венескоп – уред, откриващ вените, лекарите успяват да поставят абокатите, които са огромни и неподходящи за детските ръчички. Понякога падат или се разместват, което налага нова манипулация с болка и стрес за хлапетата. Децата, при които се налага продължително лечение, често получават хематоми и възпаления, които затрудняват вливанията и ежедневието им. Целта на кампанията е да се закупят венозни катетри за поне 50 деца, като единичната цена за катетър е близо 600 лв. Практиката е при възможност родителите да заплащат за него, тъй като държавата не осигурява такава… ами, екстра.

3

Данни за дарение, можете да откриете тук:

flayer2

Благодарим на всички, които ще прегърнат тази кауза като собствена!

Реклами

One Comment

  1. Наскоро прочетох за кампанията от приятел във фейсбук. ДОкато разглеждах снимките се разпралак. Бях със сина ми в болница скоро с рота вирус … не е същото, но снимките докосват. Изпратих скромна сума. Дано кампанията е успешна.

    Харесвам

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d блогъра харесват това: