DIY: Коледни венци

Минаха месеци от първия diy проект. Хрумваха ми различни декорации с материали, за момента непознати за мен, но така и не събрах време и смелост да опитам да работя с тях. Не съм се отказала, разбира се, само си запазвам удоволствието за януарското затишие.

В разгара на есента, насред пролетните ѝ температури (благодаря ти за слънцето, Есен!) и отново със счупен велосипед, влизам в магазин за хоби материали. Два часа по-късно от витрината критично ме поглежда отражението ми.  Осъзнавам, че съм се сдобила с няколко пълни торби, вместо с трите неща, за които всъщност съм отишла. Отново не съм спазила обещанието пред себе си – да не препълвам ателието с непотребни в момента финтифлюшки, да не пазарувам с лакоми очи, да обмислям покупките. Ех… Обещавам си пак да намина, след като открия миналогодишните коледни декорации и ги подредя из ателието. Планирането не е от силните ми черти, но с толкова багаж и колело за бутане, жената от отражението ми подсказва, че е необходимо да вляза в ролята на възрастен. Добре, казвам ѝ в отговор, след като видя кой кът от какво има нужда, ще подходя разумно и евентуално финансово оправдано. Но не обещавам, кой не се охарчва по празниците?!

Харесвам класически стил, но и изчистен дизайн, същевременно закачлив, уютен и обилно обграден с лампички и свещници. Някакъв странен миш-маш от масивното дърво, минималистичния скандинавски полъх, безгрижното бохо-чик и студения допир на индустриалния стил. Не ми остава друго, освен да ги вплета в едно и стъпка по стъпка да облека ателието за коледните фотосесии.

Ето ги – Рошля, Смиг-миг и Евкалипто.

Необходими материали:
* обръч – предлага се в три размера
* изкуствени листенца – предлагат се на клонче
* шипка – има различни опции – от шипки за коледен венец до отделни стръкчета
* жълъди – предлагат се на букетче
* цветарска тел
* панделка

Лепенето не е сред силните ми страни и винаги съм се старала да го заместя със шиене. В този вариант на венците също е възможно да се пришиват клонките, но ми се струва, че би отнело излишно време. Иска ми се след Коледа да ползвам основите и през следващите сезони. Важно ми и да не се зацапват от материалите. Също, за децата би било много забавно да участват в домашната декорация. Заради това избирам компромисния вариант – цветарската тел. Увийте я около няколко листенца и след това окола обръча, като оказвате достатъчно силен натиск, за да се залепят стабилно.

По две – по три клонки, движете се по дължината на обръча, а където прецените, вмъквайте и шипката, за да се получи не твърде подредено. Жълъдите са на тел, което ви позволява допълнително да затиснете облепените вече листенца.

Преди да достигнете до „обличане“ на половината обръч, обърнете посоката на поставяне на листенцата. Фиксирайте мястото с повече цветарска тел. Завържете панделката и хоп, Смиг-миг вече е готова. Моята панделка е съвсем обикновена – от сатенените ленти, с които обличам диадемите. В момента има наистина впечатляващи модели с коледни надписи и дизайн. Ако вземете цяла ролка, ще ви излезе по-изгодно, отколкото на метър. А и нали няма да я ползвате само тази година…

Най-мъничкият обръч е Рошля. Съберете четири-пет листенца наведнъж, обърнете ги в различни посоки и облепете около обръча. Колкото по-рошаво и по-богато, толкова по-закачливо.

За Евкалипто, сещате се, включете евкалипт както между елховите клонки, така и самостоятелно. Фиксирайте центъра на обръча и го облечете последователно в двете посоки. Не забравяйте да предвидите еднакъв брой зелении, за да бъдат напълно симетрични на вид. Шипката и жълъдите могат да бъдат асиметрично поставени.

Е, това е. И как без коледни лампички, като те са част от магията…
Ще ми бъде приятно да видя вашите венци, а междувременно моята колекция започна да се увеличава.

Приятно творене,

Изи

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d блогъра харесват това: